dijous, 1 de novembre del 2012

L’Origen de la Castanyada

Cada any celebrem la festa de la Castanyada, amb els panellets, les castanyes,  la cada vegada més present festa de Halloween, i el cada vegada més oblidat Dia de Tots Sants.
Però sabem el per què d’aquesta antiga tradició?
Aquí us en fem cinc cèntims per als que hi estigueu més interessats…
La festa de la Castanyada segurament té el seu orígen en l’àpat o ressopó que es feia la nit de Tots Sants. En general les castanyes, els fruits secs i el vi bo eren els protagonistes d’aquestes celebracions de tardor que, en el seu orígen, representaven l’anunci de l’imminent arribada del fred i del mal temps.
El costum de menjar les castanyes torrades i cuites tal i com les coneixem avui en dia, es va començar a generalitzar a finals dels segle XVIII, i a poc a poc es va anar estenent i fent-se popular fins a convertir-se en una imatge que anunciava l’hivern.
A finals d’octubre apareixien les castanyeres amb tots els seus estris peculiars i amb les faldilles amples i el davantal tan característics, i durant tot el mes de novembre i part del desembre proveïen de castanyes i moniatos calents a la gent per ajudar a fer passar el fred hivernal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada